Klaudia

Klaudia

2011. júl. 29.

Az ünnepekről...

 
 
Azt gondolom, az ünnepben az a fontos, hogy ne rontsuk el és ne engedjük, hogy a lelkünkben ünnepet más elrontsa.
Ás az is fontos, hogy a másik ünnepére is figyeljünk.
Hogy jusson eszünkbe: neki most ünneplőben van a lelke, még akkor is, ha mi magunk rohannánk. Mert a torta, a virág, a szeretet apró jelei neki is járnak mondjuk szülinapon, és az is, hogy jobban elnézzünk neki olyankor csibészségeket, hangulatingadozást.
Mert egyedül ünnepelni nem lehet. De társas magányban sem. Az inkább csak olyas megemlékezés-féle.
Végtelenül megváltoztak az ünnepek és nem tudunk vele mit kezdeni.
Igen, tudom, a locsolkodás bizony pénzgyűjtés.
De észrevétlenül, kapcsolatok ápolása is és egy kicsi emlékfelidézés. Sőt, némi udvarolásra is ad lehetőséget. Ás apa és fia együttlétére.
Anyának pedig egy kicsit arra, hogy (ha van) a lányával töltsön egy kis időt. Kell-e otthon maradni? Nem, ha nem esik jól. De igenis, ha a leányzóhoz jönnek, akkor nem szaladhatunk ki a világból anyaként. Viszont, ha felvállaltuk, ha otthon maradunk, akkor legyen a mosoly őszinte. Mert ez egy klassz dolog: szép a gyerkőc, én szültem, neveltem, jönnek hozzá.
Ha meg nem jönnek? Akkor igenis el lehet menni kettesben. Hiszen néha így is kell lenni, anyának lányával összebújva, apának fiával újrakamaszodva. Arról nem is beszélve, hogy rengeteget lehet így tanulni egymásról, egymástól.

A karácsony pedig sokaknál csak pénzkiadás, rohanás, karácsonyi ételek főzése, aminek az lesz a vége, hogy anya fáradt, apa ideges, gyerkőc türelmetlen. Pedig az ebéd csúszhat is, az étel lehet együtt megcsinált kívánságműsor is, egy kicsit több nevetéssel és drukkolással.
És talán, ez az ezerszer átkozott válság visszahoz valamennyit az őszinteségből is: jelképes szeretemajándékot csak annak adunk, akit valóban, ha kell, meg is keresünk ilyenkor. Mert fontos a lelkünknek, hogy tudjuk: jól van.
Igenis, legyen szeretetre szánva az idő.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.