Klaudia

Klaudia

2010. szept. 3.

Jóslás, vagy javas-lás?




Sok ismerősöm azt tartja, hogy ez a "jóslás" olyan titokzatos dolog. Van is ebben valami. Hiszen semmiképpen nem tartozik, mert nem tartozhat az egzakt tudományok közé. Mi a jóslás? Mi a tarot? A cigánykártya?Rengeteget írtak és mondtak már ezekről-és még igen sokat lehet is. Alábbiakban csak a saját véleményemet fogalmaznám meg egy szösszenetben. Különös tekintettel arra, hogy szigorúan véve, miért nem jósok vagyunk, hanem javasok.
A sorsunk előre meg van írva,- persze csak a keretek, a fő állomások. Az állomásokat összekötő utakat választhatjuk meg, jó esetben- és természetesen azt, hogy miként fogadjuk a történéseket? Azon kívül ott van még választási lehetőség, hogy teszünk-e valamit az út minél könnyebb, hasznosabb és kielégítőbb bejárásáért, vagy sem? Szeretettel tudjuk-e fogadni társainkat az úton, avagy nem? Szeretettel és befogadóan tudjuk-e utunkat járni, vagy örökös lázadóként?
A tarot , a jóslás tudománya Platon szerint az istenek és az emberek közti kapcsolattartás eszköze.Pl. A kártya egy misztikus jelképolvasás. A kártya-vetés folyamatokat és hatásokat közöl. Könnyen beleláthatunk a múlt, a jelen titkaiba és előrejelzést kaphatunk a jövőre nézvést. De csak előrejelzést! A jós sohasem "programozhatja" kliensét, teljesen biztosat nem állíthat. Hiszen ott van a "szabad akarat" jelensége, vagyis, hogy a kérdező a továbbiakban mit tesz!?
Harmóniában cselekszik-e az Univerzummal, vagy esetleg nem?
Hopp, most érkeztünk el oda, hogy ily módon az úgynevezett "kártyajós" leginkább nem "jósol", sokkal inkább teendőket, követendő hozzáállást javasol.
Tehát, egy valamirevaló jós nem azt mondja, hogy x hó x-edikén megjelenik a Nagy Ő, hanem megmutatja, hogyan, körülbelül mikor, milyen körülmények közt érkezhet el és mit kell tennünk ezért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.