Klaudia

Klaudia

2012. okt. 22.

Önismeret



„Már mindent tudok Hercegem,
Csak azt nem tudom, ki vagyok.”
(F. Villon)

Ha veszünk egy mosógépet, vagy porszívót, részletes használati utasítást kapunk hozzá. Pontosan leírják, mit tegyünk, mit ne tegyünk ahhoz, hogy úgy viselkedjen, ahogy mi szeretnénk.
Sajnos, az emberek mellé nem tesznek használati utasítást. Senki sem ad át nekünk egy füzetet, hogy „velem így és így kell bánni”.
Az emberi élet története, kapcsolatok története. Életünk minden percében kapcso
latba kerülünk tárgyakkal, személyekkel, gondolatokkal. Ahhoz, hogy bánni tudjak másokkal, először bánni kell tudnom önmagammal. Ismernem kell erős és gyenge oldalaimat. Tudnom kell, mire vagyok képes, s mire nem.
A hatékony emberi kapcsolatok kiinduló pontja az önismeret.

Ahhoz, hogy sikeresek tudjunk lenni, az első lépés az, hogy ismerjük meg önmagunkat. Az önismeret segít abban, hogy meghatározzuk, valójában mire is van szükségünk.
Hol tartok, hova akarok eljutni – anyagi, lelki és szellemi szinten?
Az önismeret segít annak meghatározásában, hogy milyen tulajdonságaimat, képességeimet kell fejlesztenem, illetve melyeket kell visszaszorítanom.
A delphoi jósdától az emberek jövendőjüket, sorsukat tudakolták. A jós azt felelte:
Ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat.
De a legtöbb ember végigéli az egész életét, hajszolja a vagyont, a szerelmet, a sikert, esetleg a tudást is, de csak élete végén kezd gondolkodni azon, hogy tulajdonképpen ki is volt ő?!

Önismeret = ítéletmentesen, megértve látni magamat.
A megértés az ítélkezés ellenszere.
Az a cél, hogy ítélet nélkül tudjak ránézni, mintegy kívülállóként valamilyen hibámra, megértsem az okát, majd részvéttel és szeretettel saját magam iránt megpróbáljam az illető „negatív” dolgot levenni a viselkedés repertoáromból, kordában tartani, vagy átfordítani annak pozitív megfelelőjébe. (Pl.: csökönyösség/makacsság: ebből lesz a célra orientált kitartás)
Ha a pozitív és a negatív előjeleket a ruhatárban hagyva őszinte kíváncsisággal nézem, hogy milyen és hogy működik az az egység, aki én vagyok, mire jó ill. alkalmas és mire nem, milyen karbantartási igényei vannak, akkor kezd jó esélyem lenni rá, hogy legalább annyira megismerjem magamat, mint egy elektronikus szerkezetet, vagy egy autót. (sokan többet tudnak arról, hogyan működik az autójuk, mint saját magukról.)

Boldog ember az lehet, aki mindazzá válik, amivé belső lehetőségei, adottságai válni engedik. Nem hagyja kiaknázatlanul azokat a tehetségeket, amelyeket erre az életre hozott magával. Megvalósítja az összes potenciálját, azaz önmagát.
A boldogság további feltétele, hogy úgy érezzük, nem hiába élünk ezen a Földön. Amit csinálunk, az hasznos, előrevivő mások számára is. Meg kell találnunk tehát azt a helyet, azaz foglalkozást, ahol pont a mi tehetségünkre és tulajdonságainkra van szükség.
Hogy végig tudjuk járni ezt az utat, először önmagunkat kell alaposan megismernünk.

Egyrészt az a célunk, hogy megismerjük, honnan hová tartunk. Honnan indultunk, hol állunk most a fejlődésünkben, milyen adott lehetőségek közül választhatunk szabad akaratunkkal. Adott lehetőség például az is, hogy hogyan „működünk” érzelmileg, gondolatilag, fizikailag.

Másrészt meg kell ismernünk azt az erőteret is, amelyben életünk zajlik. Ez pedig, a szűkebbtől a tágabb felé haladva a családunk, a barátaink és ismerőseink köre, a munkahely ahol dolgozunk, a nemzet, az emberiség. Tudnunk kell, hogy hogyan hatunk és ezek hogy hatnak ránk.

Annak a hajónak, amelyik nem tudja, hova megy, egyik szél sem jó, írja Füst Milán.
Ha többet tudnánk önmagunkról és embertársainkról, akkor képesek lennénk javítani a körülményeinket, boldogabbá tehetnénk életünket.
Az ember tudása a fizikai univerzumról messze túlszárnyalja önismeretét.

Az önismeret kezdete az a felismerés, hogy egyedi vagy. Nem vagy tucatember!
A személyiség teszi az embert egyedivé, különbözővé mindenki mástól.
Az emberi személyiségről elméletek és modellek tucatjai keletkeztek, jeléül annak, hogy valójában keveset tudunk róla. Amit pontosan ismerünk, pl. a vérkeringést, annak nincs többféle modellje, csak egyetlenegy.

Változtass magadon, és változni fog a sorsod is. Fogadd el magadat, és el tudod fogadni sorsodat is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.