Klaudia

Klaudia

2012. márc. 31.

Az elme

Minden probléma eredendő gyökere maga az elme. Az első dolog, amit meg kell értened, hogy mi ez az elme, miből áll; lényegi dolog-e vagy csak egy folyamat; valóságos vagy csupán álomszerű. Ha nem ismered az elme természetét, nem leszel képes megoldani az életed egyetlen problémáját sem.
Minden erődet összeszedheted, de ha egyedülálló, egyedi problémákat próbálsz megoldani, akkor eleve kudarcra vagy ítélve – ez teljesen biztos. Merthogy valójában nincsenek egyedi problémák; maga az elme a probléma. Ha meg is oldasz egy problémát, az nem segít, mert a gyökeret érintetlenül hagytad.
Az elme természeteOlyan ez, mint amikor levagdosod egy fának az ágait, megnyirbálod a leveleit, és nem vágod el a gyökereit. Új hajtásokat ereszt, új ágak nőnek – és még több, mint azelőtt. A ritkítással csak még vastagabb lesz a fa. Hacsak nem tudod, hogyan szedd ki gyökerestül, akkor a harcod hiábavaló, esztelen. Önmagadat fogod elpusztítani, nem a fát.
Ebben a harcban az energiádat, az idődet, az életedet vesztegeted, miközben a fa egyre erősebbé és erősebbé válik, vastagabbá és sokkal ellenállóbbá. Meg fogsz lepődni azon, ami történik: rengeteg nehéz munkát végzel, megpróbálod megoldani a problémákat, azok pedig csak növekednek, szaporodnak. Még ha meg is oldasz egy problémát, hirtelen tíz másik terem helyette.
Ne próbálj egyedi problémákat megoldani – nincs egy se. Maga az elme a probléma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.