Klaudia

Klaudia

2011. szept. 6.

Használj óvszert, és nem kell a nemibeteg-gondozóban ücsörögnöd..

Használj óvszert, és nem kell a nemibeteg-gondozóban ücsörögnöd...

1. AIDS

Az HIV-ferztősésből kifejlődő AiDS-betegség az immunrendszer sejtjeit pusztítja, s ezáltal elősegíti az oportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A vírus vérrel, anyatejjel, hüvelyváladékkal, ondóval, előváladékkal és könnyel terjed, így a fertőzés bekövetkezhet szexuális aktus, illetve vérátömlesztés során, vagy ha az említett testnedvek nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkeznek. Fertőzött injekciós tű használatakor is megfertőződhetsz, illetve HIV-pozitív anya is továbbadhatja gyermekének a betegséget.
Lappangási idő: évek
Nem gyógyítható.
Fontos tudnivaló: Ép szájnyálkahártya esetén a fertőzés csókkal való terjedésétől nem kell tartanod, de ha egy ismeretlennel tervezel vad csókcsatát, jobban teszed, ha nem durvulsz annyira, illetve pár órával az esemény előtt már nem moss fogat, nehogy felsértsd a szájüreged. Harapás kizárva.

2. Clamydia

A Chlamydia a leggyakrabban előforduló nemi úton terjedő fertőzés, amely akár a szexuálisan aktív nők negyedét is érintheti. Még tovább nehezíti a helyzetet, hogy a betegség sokszor teljesen tünetmentes. A kórokozó nők esetében a méhnyak, a méh, a petevezeték és a húgycső, míg férfiaknál főleg a húgycső sejtjeit támadja.
Lappangási idő: 7-21 nap
Gyógyítható.
Fontos tudnivaló: Ha mégis mutatkoznak a tünetek, akkor nagyon erős, áttetsző, nyákos fojás formájában jelentkeznek, illetve fájdalom észlelhető a külső szeméremtesten.

3. Gonorrhoea (kankó, tripper)

A gonorrhoea az egyik legklasszikusabb nemi úton terjedő bakteriális fertőzés, ami a megfertőződés után a vérkeringéssel elterjed az egész szervezetben, és leginkább a bőrben és az izületekben telepszik meg. A férfiaknál már igen hamar 2-5 nap után is jeletkeznek a fertőzöttség tünetei, a nőknél viszont minden ötödik megbetegedés teljesen tünetmentesen zajlik. A betegség következtében begyulladhat a prosztata, a mellékhere, a méhnyálkahártya, a petevezeték, a hashártya, orális szex esetén a mandula és a garat, anális közösülés következtében pedig a végbél.
Lappangási idő: 2-7 nap férfiaknál, 7-21 nap nőknél
Gyógyítható.
Fontos tudnivaló: A betegség igen jellegzetes tünetei közé tartozik a sárgászöld, gennyes folyás, a vizeléskor és közösüléskor jelentkező fájdalom vagy a szokatlan hüvelyi vérzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.